Rwanda wordt ook wel het land van de duizend heuvels genoemd. Het land ligt in Oost Afrika en grenst in het oosten aan de Democratische Repbliek Congo, in het noorden aan Uganda, in het oosten aan Tanzania en in het zuiden aan Burundi. De officiele taal is Frans, maar sinds Rwanda zich heeft aangesloten bij de Oost Afrikaanse Gemeenschap (Kenia, Uganda en Rwanda) leren de kinderen op school tegenwoordig ook Engels. De Rwandezen zijn vriendelijke en hulpvaardige mensen. Je kunt overal veilig over straat en je wordt nergens lastig gevallen. 

Naar Afrikaanse begrippen is Rwanda een relatief klein land. Het is iets groter dan de helft van Nederland, maar er is genoeg te zien. Eventueel combineer je je reis met Uganda en/of het noordwesten van Tanzania.

Rwanda heeft drie nationale parken. In het noorden ligt Volcanoes National Park, wat vooral bekend staat om zijn berggorilla's, gevolgd door Nyunge Forest National Park, waar vooral veel primatensoorten, zoals chimpansees, Ruwenzori Colobus and l'hoest apen te vinden zijn. Naast de dertien apensoorten, vind je er ook nog eens meer dan driehonderd vogelsoorten en 120 vlindersoorten. Daarnaast staat dit stukje tropisch regenwoud bekend om de mooie wandelingen, met name over de canope bruggen kan maken.

Het derde park dat bezocht kan worden is Akagera National park in het oosten van het land, tegen de grens van Tanzania. Hier geen tropisch regenwoud, maar savanne landschap en het enige park waar je de kans loopt de big five tegen te komen. Tot een aantal jaren geleden was er door stroperij weinig wild meer te vinden in het park, maar sinds kort zijn er weer neushoorns in het park uitgezet, terwijl leeuwen al een aantal jaren eerder waren geherintroduceerd.

Landschap

Het landschap van Rwanda wordt in het midden en in het westen gedominieerd door heuvels en bergen. Het wordt niet voor niets "het land van duizend heuvels genoemd". De bergen maken deel uit van de Albertine Rift Valley, de westelijke flank van de oost Afrikaanse Rift Valley, die begint in het noorden van Uganda en in het zuiden van Tanzania samenkomt met de oostelijke flank van de Great Rift Valley. De hoogste pieken van deze bergen zijn te vinden in het Virunga gebergte in Volcano National Park, in het noorden van het land. De hoogste berg is mount Karisimbi, een slapende vulkaan op de grens van Congo en Rwanda, met een hoogte van 4507 meter. De berg is de zesde in hoogte in Afrika. Het kost je twee dagen om de berg te beklimmen.

Rwanda heeft verschillende meren. In het noorden liggen, niet ver van Uganda, liggen vlak naart elkaar Lake Burera en Lake Ruhondo, in het zuiden liggen enkele meren op de grens met Tanzania en in het oosten liggen een groot aantal meren in Akagera National Park. In het westen, op de grens tussen Rwanda en Congo vind je het grootste meer van het land; Lake Kivu. Dit 470 meter diepe meer dat de bodem van de Albertine Rift Valley vormt, leent zich uitstekend om een aantal dagen aan te relaxen, bijvoorbeeld in Gisenyi in het noorden.

Langs Lake Kivu, van noord naar zuid ligt de 'Congo Nile trail'. Deze 227 kilometer lange route is voor de echte avonturier in 10 dagen te bewandelen of in 5 dagen te mountainbiken. Deze route lange mooie heuvels met prachtige vergezichten geeft regelmatig een mooie uitzicht op de het heldere water van Lake Kivu.

Toerisme

Het land is nog niet overlopen met toeristen, wat het reizen in dit land erg prettig maakt. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om te overnachten en is er zoals, eerder gezegd, genoeg te beleven. Of je nu een sportieve wandelaar of fietser, een fervent fotograaf, vogelaar of natuurliefhebber bent, je zult het allemaal vinden in dit mooie land. Ook een bezoek aan Kigali en dan met name het Genocide Memorial mag niet in je reis ontbreken. Dit leerzame museum zal een diepe indruk op je achterlaten.

Klimaat en beste reistijd

Je kunt Rwanda het hele jaar bezoeken. Hoewel het niet ver van de evenaar ligt, wordt het behalve hoog in de bergen nooit echt koud, maar ook nooit heel heet. Het oosten van het land is droger dan het westen.

Rwanda kent twee droge perioden. De eerste is van februari tot juni en de tweede van september tot december. De beste tijd om op zoek te gaan naar de berggorilla's is in de eerste droge periode. Dit is ook de beste tijd om over de onverhard wegen te reizen, zoals de eerder genoemde Congo Nile trail. In deze periode is ook de kans op Malaria het minst. Voor vogelaars is de Europese winter de beste periode om het land te bezoeken.

Je reis naar Rwanda

Voor een reis naar Rwanda kun je vliegen op Kigali, maar een reis in Rwanda is ook goed te combineren met een reis naar Uganda. Het land leent zich uitstekend voor self-drive reizen met een Toyota Landcruiser, maar ga je liever niet zelf achter het stuur, dan kunnen we ook een chauffeur/gids voor je regelen. Dit geeft je de mogelijkheid meer van je reis te genieten, de chauffeur weet goed de weg en is tevens opgeleid als gids. 

LiveToSeeAfrica kan je helpen je reis naar dit mooie land te organiseren. We bespreken je wensen en stellen de reis voor je samen.

Neem contact met ons op voor een reisadvies op maat door dit fascinerende land. 

 

Zuidelijk Afrika

Contact

LiveToSeeAfrica B.V.

Drogteropslagen 53

7705 PC Drogteropslagen

Telefoon: 06-239 55 758

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

          

Bewaren