Wanneer je op safari gaat komt je met een beetje geluk wel een neushoorn tegen. Ergens tussen de stuiken verschijnt dan een grote grijze kop met van die geruststellend kijkende priemoogjes.  Of als je een beetje pech hebt zie je alleen die grote bilpartij met een vrolijk staartje. Ondanks de verschrikkelijke verhalen over de jacht op de hoorn en de grote aantallen die daarom elk jaar afgeschoten worden, is de neushoorn, dankzij veel goede bescherming nog wel te spotten.

Een neushoorn tegenkomen is een bijzondere gebeurtenis. Groot en robuust en ze lijken zelfs een beetje plomp met hun bijna anderhalve ton, maar van de andere kant ook elegant en ingetogen. Het lijkt wel of ze zich niet zo druk maken over de komst van al die pottenkijkers. Het is wel goed zo, hij heeft dan ook weinig natuurlijke vijanden.

Als je dan zo oog in oog staat met zo’n mastodont dan bekruipt je toch de vraag: “het is een neushoorn, dat is zeker, echter welke is het nu?“  Nou, dat is niet zo moeilijk want de een is wit en de ander is zwart, waarom ziet hij er dan zo grijs uit.  Ja, dat komt omdat hij door de modder rolt, zodat hij minder last heeft van teken en ander ongedierte.  Ik hoor je al denken, toen ze weer uit het water kwamen waren ze nog steeds grijs!

Gelukkig maakt de natuur het ons dit keer niet zo heel moeilijk. Alle neushoorns zijn grijs. De een wat donkerder dan de ander, maar ze zijn allemaal grijs. Waarom dan dat verschil in naam?

Het verschil tussen de witte en de zwarte neushoorn zit hem niet in de kleur, maar verklaart het verschil hoe en wat hij eet en waar hij voornamelijk te vinden is.

De zwarte neushoorn heeft in tegenstelling tot de witte neushoorn een flexibele, puntige bovenlip, waarmee hij takken en bladeren kan afgrazen. De zwarte neushoorn wordt daarom ook de zwarte puntlipneushoorn genoemd. De puntige lip stelt hem in staat gericht te plukken. Je zult de zwarte neushoorn dan ook tegenkomen in gebieden met veel struiken of kleine bomen en waar veel kruiden, grassen en houtige planten groeien.

De witte neushoorn wordt ook wel breedlipneushoorn genoemd. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling van het woord wide, wat "wijd, breed" betekent en niet "wit". Wijd heeft betrekking op de vorm van de lippen, die bij de witte neushoorn in tegenstelling tot de zwarte neushoorn breed zijn. Deze brede lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, hij kan daarmee als een soort brede stofzuiger over het gras gaan. De witte neushoorn zal daarom meer te vinden zijn in opener gebied waar voldoende gras groeit om van de leven.

Als je op safari gaat kijk je eerst in welk soort gebied je rondrijdt. Open gebied met veel gras geeft meer kans om een witte neushoorn te spotten. Wat houterige struiken of kleine boompjes kan het leefgebied van de zwarte neushoorn zijn. Eenmaal een neushoorn gespot is het kijken of de bek breed of getuit gevormd is. Zodra je dat weet kun je met een gerust hart je medepassagiers melden dat, ondanks het feit dat het moeilijk te zien is aan de kleur, je toch weet of het een zwarte of een witte neushoorn is. Een keer indruk maken op je medepassagiers mag best.

En de neushoorn, hij graast of plukt rustig door.

Zuidelijk Afrika

Contact

LiveToSeeAfrica B.V.

Drogteropslagen 53

7705 PC Drogteropslagen

Telefoon: 06-239 55 758

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

          

Bewaren