Fris en fruitig waren we klaar voor het grote avontuur. Weken hadden we ons al voorbereid op deze stoere safarivakantie. Goede kleding, voldoende verlichting, de route was van voor naar achteren uitgestippeld en het thuisfront had ons nogmaals laten beloven goed uit te kijken.

Vanaf de luchthaven hadden we een comfortabel hotel gehad, maar nu was het toch echt kamperen geblazen. De tent was goed op te zetten en het eerste eten maken op houtvuur was eigenlijk wel goed gegaan. Het echte safarigevoel begon al meester van ons te worden. Vroeg donker maakte vroeg slaperig en met al die indrukken is lekker slapen geheel geen straf.

De volgende ochtend werden we wakker met het eerste licht en nieuwe geluiden. Vogels die een heel ander deuntje fluiten en apen die alweer met veel bombarie de dag begonnen zijn. Nu we de eerste nacht overleefd hebben beginnen we ons al echte Bushmen te voelen en met een zelfverzekerde pas wordt water gehaald en lukt het om wederom het vuurtje aan te krijgen. Niet veel later hebben we heus echte Hollandse koffie.

Met het ontbijt achter de kiezen zou een douche best wel lekker zijn. Ik had al gezien dat er iets van een stellage gebouwd was waar je kon douchen. Gewapend met handdoek en een nieuwe fles shampoo, heb ik hoopvol aan de warme kraan gedraaid. Water had ik wel, echt warm werd het helaas nog niet. Ik heb de mensen in Afrika best hoog zitten, maar ik geloof echt niet dat ze zo stoer zijn dat ze altijd koud douchen. Handdoek maar weer om en op zoek naar de boiler of iets met een gasfles en knop. Achter de douche stond wel van alles, maar niet direct iets wat mij, met mijn Nederlandse kennis, aan warm water zou helpen.

Bij aankomst, voor we naar ons plekje reden, vertelde men ons; ‘if you need hot water, you need to feed the donkey’. Moe en blij dat we waren aangekomen, is dat niet meer tot mij doorgedrongen en meer blijven hangen als een grapje. Gewapend met mijn handdoek heeft de staf van het farmhouse mij heel lief geholpen en is meegelopen. Achter de douche staat een grote ton verbonden met heel veel pijpen en een grote schoorsteen. Het hele gevaarte is de donkey en doet dienst als grote boiler. Als je eronder hout stookt, krijg je vanzelf warm water. Kortom, als je wilt douchen, moet je eerst de donkey voeren. Niks flauwe grappen, zoals een plintenladdertje of in de hoek staan van de ronde kamer, maar echte bushrealiteit.

Jawel, nog meer vuurtjes stoken, je kunt me niet gelukkiger maken. Als je warm kunt douchen met uitzicht op de springende apen in de boomtoppen, dan weet je dat dit een heel gelukzalige, leerzame, safari vakantie gaat worden. Deze keer warm douchen zal ik nooit meer vergeten, daar kan geen Hollandse combiketel tegenop.

Peter-Paul in Ratho Bush Camp

Zuidelijk Afrika

Contact

LiveToSeeAfrica B.V.

Drogteropslagen 53

7705 PC Drogteropslagen

Telefoon: 06-239 55 758

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

          

Bewaren