Autorijden in Afrika is een ervaring op zich. Het verkeer is op veel plekken niet te vergelijken met dat in Europa. Verkeersregels zijn er niet altijd duidelijk, je krijgt te maken met een bonte verzameling medeweggebruikers en ziet auto's die als een technisch wonder nog steeds rondrijden. Maar ook al laten de wegen soms te wensen over en moet je af en toe om de potholes heen slalommen; rijden in bewoond gebied is eigenlijk heel goed te doen.

Offroad gaan

Het wordt een heel ander verhaal als de weg opeens overgaat in een zanderig spoor: je gaat offroad. Rijden buiten de geplaveide wegen is een geweldige belevenis, die een absolute meerwaarde geeft aan je reis. Twijfel dus niet en ga de uitdaging aan! Doe het echter wel goed voorbereid. Nu wordt het rijden pas echt spannend en komt het aan op ervaring. Wij geven je ter voorbereiding en inspiratie enkele tips.

Kies een geschikte auto

Om offroad te kunnen gaan, is het van groot belang om een auto te hebben die hiervoor is uitgerust. Een mogelijkheid is een wagen die weliswaar geen 4x4 is, maar wel wat hoger op de poten staat. Daardoor komt hij gemakkelijker over de hobbels. Ook zijn er auto's die wel 4x4 zijn, maar niet beschikken over een lage gearing of geen blokkeerbare differentiëlen hebben. Weten welk type auto je nodig hebt voor welk reisdoel is dus heel belangrijk. Laat je er daarom goed over informeren.

Blijf bij de les

Ken de grenzen van je auto. Dat is essentieel bij offroad rijden. Zelf moet je ook altijd bij de les zijn. Je moet leren om de weg ver vooruit te lezen. Het aanvalsplan moet klaar zijn op het moment dat het erop aankomt. Soms is er geen tweede kans.

Snelheid is de sleutel

Hoe kom ik het best over die hoge bult of door die diepe kuil? En wat moet ik met al die verschillende soorten zand en steen? Het maakt een groot verschil of je over modder, zand of gravel rijdt. Het zijn totaal andere ondergronden, die elk een andere aanpak vragen. Of je over die bult komt, hangt voor een groot gedeelte van je snelheid en stuurmanskunst af, en van de juiste versnelling. In veel situaties is je snelheid de sleutel. In de meeste gevallen geldt dat een lagere snelheid meer kans op succes biedt dan te proberen over een bult of door die kuil te raggen. Een auto besturen die flink heen en weer wordt geschud, is sowieso al een hele kunst. Maar het is fenomenaal wat een goed uitgeruste 4x4 in de juiste versnelling aankan.

Het water door

Water oversteken is vaak een grote uitdaging. Probeer het doorwaden van water zoveel mogelijk te voorkomen. Je auto wordt er door al dat vocht beslist niet beter op. Soms is het niet anders en zul je wel moeten. Verken dan zo mogelijk van tevoren lopend de route. Als een nijlpaard je wel heel indringend aanstaart, kun je dat natuurlijk beter overslaan. Het is best spannend, want wat als je vast komt te zitten in het water? Eén ding is zeker: het is wel een avontuur.

Krijg je auto weer los

Heb je de auto vastgereden? Veel mensen hebben de neiging om met veel gas te proberen er alsnog uit te komen. Het enige wat je dan doet is ervoor zorgen dat je wielen zich nog dieper ingraven. Daardoor komt de auto met de bodemplaat vaster aan de grond te zitten. Merk je dat je auto zich vastrijdt? Zet hem dan zo snel mogelijk in de achteruit en probeer opnieuw vaste grond onder de wielen te krijgen. Als dat niet lukt moet je de auto meteen stoppen, want dan moet er een ander plan komen. Meestal is het probleem dat er te weinig ruimte onder de bodemplaat zit, waardoor de auto met de bodem vastzit op de grond. Je moet de auto weer los laten komen; de wagen moet letterlijk omhoog. Takken of iets dergelijks voor de wielen leggen, helpt daar meestal niet bij. De auto zit immers vast. Wat wél werkt, is met een krik of highjack zorgen dat de bodemplaat weer ruimte krijgt: de grond onder de wielen wordt opgehoogd. Meestal een flinke klus, maar vaak is er geen andere keus. Soms wel: heb je een auto met een lier? Dan biedt zo'n lier een prima alternatief en bespaart hij je veel graafwerk.

Een dagje oefenen met 4x4 rijden

Het moge duidelijk zijn: bij het 4x4 rijden moet je aan behoorlijk wat dingen denken. En dat terwijl je juist van je vakantie wilt genieten en ontspannen rond wilt rijden! Daarom hebben we aan het begin van elke 4x4 reis een speciale dag ingeruimd. Op die dag leer je de auto goed kennen en oefen je je 4x4 skills in verschillende offroad-situaties. Daarna ben je nog geen volleerd 4x4 rijder, maar kun je wel een goede inschatting maken van de verschillende terreinsituaties. Zo kun je met een gerust hart en binnen je eigen grenzen gaan genieten van je 4x4 avontuur in Afrika. Heb je al ervaring met 4x4 rijden? Dan laten de instructeurs jou je tanden in een grotere uitdaging zetten. Je 4x4 reis begint dus niet alleen leerzaam, maar biedt ook heel veel rijplezier.

Aparte special

Ga je niet met een 4x4 auto op reis, maar wil je wel kennismaken met 4x4 rijden? Het is mogelijk om als special een apart 4x4 arrangement in te kopen. Houd er wel rekening mee dat dit erg verslavend kan werken: voor je het weet word je gegrepen door het 4x4 virus. Maar ach, dan boek je voor volgend jaar toch een mooie reis met een 4x4?

 

Zuidelijk Afrika

Contact

LiveToSeeAfrica B.V.

Drogteropslagen 53

7705 PC Drogteropslagen

Telefoon: 06-239 55 758

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

          

Bewaren