Op reis maak je van alles mee. In een compleet andere wereld als Afrika al helemaal: hier reis je van de ene wonderlijke ervaring naar de andere. Op safari oog in oog staan met een olifant, of na een dag vol indrukken uitkijken over de weidse savanne. In de rode gloed van de langzaam ondergaande zon zie je dan honderden bokkies, gnoes en zebra's grazen. Maar niet alleen in de prachtige natuur is het avontuur te vinden. Vaak ligt het ook letterlijk op straat, omdat dingen in Afrika net iets anders gaan dan je in Nederland gewend bent.

Op deze pagina staan verhalen die gebaseerd zijn op onze eigen ervaringen in Afrika. Soms is het een persoonlijke herinnering, soms een cultureel en/of geografisch verhaal of juist een concrete tip. Al onze ervaringen hebben we verwerkt in ons reisaanbod. Laat je inspireren, ga mee op avontuur en kies je reis en beleef net als ons intens Afrika!

 

 

Het LiveToSeeAfrica team bezoekt regelmatig Uganda, waarbij veel foto's gemaakt worden. Bekijk hier het fotoboek van Uganda, slechts een kleine selectie van al het moois wat er in Uganda is te zien.

Tijdens onze laatste reis die we maakten toen we de "Pearl of Africa Tourist Expo" bijwoonden in Uganda, maakten we een uitgebreid reisverslag. We bezochten in Bwindi Inpenetrable Forest, Queen Elizabeth National Park, Mabira Forest, Jinja en Kampala. Naast dat we de gorilla's bezochten, deden we een safari in Queen Elizabeth NP, maar waren we ook actief met zip-lining en rafting. Lees ons "reisverslag Uganda 2018" en krijg een indruk van alle mogelijkheden in het mooie Uganda.

Uganda staat bekend om de berggorilla's en chimpansees die je er van heel dichtbij kan bekijken. Daarnaast gaan veel mensen natuurlijk naar Uganda om de wilde dieren in de vele nationale parken te spotten, maar wat veel mensen niet weten is dat Uganda een paradijs is voor vogelliefhebbers. Zo zijn er in bijvoorbeeld Merchison Falls National Park alleen al bijna 500 vogelsoorten te bewonderen. In Queen Elizabeth National Park zijn zelfs nog meer soorten te zien; er zijn hier 610 soorten geteld. Ook in de andere parken, zoals Lake Mburo NP en Kidepo Valley NP zijn veel vogels te zien. Ook aan de Nijl bij Jinja vind je heel veel vogelsoorten. Meer dan 50% van de vogelsoorten die in Afrika voorkomen zijn in Uganda te vinden.

Namibië is een bijzonder land dat je niet kunt vergelijken met alle andere landen in Afrika. Het is een modern land met vriendelijke mensen dat met een goede infrastructuur goed te bereizen is, maar onderschat de eindeloze uitgestrekte natuur niet met al haar grillen. Niet voor niets noemen wij Namibië het land van de duizend verschillende vergezichten.

Dat Namibië vele gezichten kent, dat was ons wel duidelijk. Geen vallei oogt hetzelfde. Verbazend hoeveel kleuren en vormen de natuur weet te bedenken om zichzelf vorm te geven. Rijden door Namibië is dan ook genieten van de Kalahari Woestijn in al haar facetten. Al dat zand, soms meer dan honderd meter hoog, wat zou je daar nou mee moeten. Nou in Swakopmund weten ze heel goed wat je allemaal met die duinen kunt doen. Naast verschillende excursies door het gebied hebben ze wel een heel creatieve activiteit.

In de wereld is veel natuurschoon te bewonderen en te bezoeken. Daar is Afrika zeker geen uitzondering op. Om het mogelijk te maken om van alle natuurpracht te genieten zijn natuurparken opgericht. Binnen deze natuurparken wordt op een verantwoorde wijze het evenwicht bewaard tussen natuur en toerisme.

Als je op reis gaat naar Afrika en je bezoekt grote steden als Nairobi in Kenia of Kampala in Uganda zal je zien dat het verkeer behoorlijk chaotisch kan zijn. Op de normale wegen kan het druk zijn en vooral de matatu (soort openbaar vervoer in volgepropte Toyota busjes) halen rare capriolen uit. Doe je een self-drive in Oost Afrika, hoor je in het begin aan alle kanten getoeter, iets wat je behoorlijk nerveus kan maken. Na een half uurtje krijg je in de gaten dat al dat getoeter niet voor jou is, maar dat het gewoon de matatubusjes zijn die met getoeter de aandacht proberen te krijgen van klanten.

Als je van fotograferen houdt is Afrika een geweldige bestemming. Je kun je natuurlijk prachtige foto's maken van de natuur, maar Afrika bestaat niet alleen uit de big five. Mensen op straat,  in het dorp, de stad, op de lokale markt of van kinderen op school lenen zich vaak voor mooie impressies.

We hebben wat voorbeelden op onze Pinterest pagina gezet.

Volg het bord People van LiveToSeeAfrica op Pinterest.  

Fris en fruitig waren we klaar voor het grote avontuur. Weken hadden we ons al voorbereid op deze stoere safarivakantie. Goede kleding, voldoende verlichting, de route was van voor naar achteren uitgestippeld en het thuisfront had ons nogmaals laten beloven goed uit te kijken.

Vanaf de luchthaven hadden we een comfortabel hotel gehad, maar nu was het toch echt kamperen geblazen. De tent was goed op te zetten en het eerste eten maken op houtvuur was eigenlijk wel goed gegaan. Het echte safarigevoel begon al meester van ons te worden. Vroeg donker maakte vroeg slaperig en met al die indrukken is lekker slapen geheel geen straf.

Autorijden in Afrika is een ervaring op zich. Het verkeer is op veel plekken niet te vergelijken met dat in Europa. Verkeersregels zijn er niet altijd duidelijk, je krijgt te maken met een bonte verzameling medeweggebruikers en ziet auto's die als een technisch wonder nog steeds rondrijden. Maar ook al laten de wegen soms te wensen over en moet je af en toe om de potholes heen slalommen; rijden in bewoond gebied is eigenlijk heel goed te doen.

Het is fascinerend om te zien hoe goed beesten in het wild zich kunnen camoufleren.  Het is verbazingwekkend hoe snel ze niet meer in beeld zijn. Een eerste struik of wat tegenlicht en je mist de grootste dieren op korte afstand. Pas als ze bewegen verraden ze hun aanwezigheid. Neem daarom de tijd om de omgeving af te turen. Zoek eens een plekje in de schaduw en blijf daar een tijdje staan.

Een verhaal uit Mpumalanga, de provincie van het hoog - en het laagvelt en de wereld van het dierenrijk.

Iedereen kent de scene uit de film de Lion King waarop de Leeuwenkoning hoog boven op de rots trots uitkijkt over het uitgestrekte laagland onder hem; zijn Koninkrijk. We weten allemaal dat in films flink wordt overdreven en geromantiseerd om alles nog indrukwekkender te maken. Echter, hier is niets gelogen of is het beeld mooier gemaakt. De filmmakers hebben goed gekeken en zich laten inspireren door een betoverende werkelijkheid van de gigantische klif in de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga in Blyde River Canyon als onderdeel van The Great Escarpment.

Op het plaatje de bewuste scene uit film De Lion King van Disney.

Wanneer je op safari gaat komt je met een beetje geluk wel een neushoorn tegen. Ergens tussen de stuiken verschijnt dan een grote grijze kop met van die geruststellend kijkende priemoogjes.  Of als je een beetje pech hebt zie je alleen die grote bilpartij met een vrolijk staartje. Ondanks de verschrikkelijke verhalen over de jacht op de hoorn en de grote aantallen die daarom elk jaar afgeschoten worden, is de neushoorn, dankzij veel goede bescherming nog wel te spotten.

Elke game drive is weer een avontuur. Wat ga je deze keer weer spotten en met welke verhalen kom je nu weer thuis. Spannend om zo dicht in de buurt van wilde dieren te komen, maar o zo fascinerend. Even boeiend is om te weten welke dieren je spot. De grote bekende dieren willen wel, maar bij al die bokkies wordt het al moeilijker. Dan is het kijken naar details om er achter te komen wat je ziet. Van de andere kant las ik ooit in een boek dat het plezier van het kijken veel belangrijker is dan het identificeren.

Voor onze reis door Uganda hadden we ons voorgenomen regelmatig te kamperen, zodat we zelf konden ervaren hoe dit was. Dus bij de auto hadden we een kampeeruitrusting geregeld en trokken we Uganda in. Lake Mburo werd de eerste plaats waar we onze tent opzetten en twee nachten zouden blijven. Het tentje was voorzien van fiber stokken, waarvan één een beetje was geknikt, maar nog wel te gebruiken.

Tijdens een kort bezoek aan Kitale in Kenia, vlakbij Mount Elgon, een paar jaar geleden (2012), keek ik mijn ogen uit toen ik langs de weg een Peugeot 504 zag staan. Deze auto moest al minstens 30 jaar oud zijn rekende ik snel uit. Nog groter was mijn verbazing toen ik in dezelfde straat, enkele tientallen meters verderop, nog een 504 tegenkwam en daarna nog een Opel Rekord en een Renault 4. Ik leek in de tijd terug gereisd te zijn.

Zuidelijk Afrika

Contact

LiveToSeeAfrica B.V.

Drogteropslagen 53

7705 PC Drogteropslagen

Telefoon: 06-239 55 758

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

          

Bewaren